Uw concert hier?
Neem contact op met team(at)interticket.nl voor tarieven en voorwaarden.

G.F. Händel – Messiah, HWV 56

Breda, Grote Kerk, vrijdag 22 december 2023, 19:30 - 22:30 uur

Info
Tickets
Contact

Händel componeerde zijn oratorium Messiah in 1741 in de ongelooflijk korte periode van vierentwintig dagen; hij begon op 22 augustus en voltooide dit meesterwerk op 14 september. Wel heeft hij later nog een aantal aanvullingen, correcties en varianten aangebracht. De Messiah ging op dinsdag 13 april 1742 in première in ‘Mr Neale’s Great Musick Hall’. Het was een enorm succes. Aan de uitvoering werkte een combinatie van twee kerkkoren mee, die samen uit slechts zestien jongens en zestien mannen bestond. Niet veel later zou dit werk heel populair worden: in totaal zijn er tijdens Händels leven maar liefst 56 uitvoeringen van geweest. Händel heeft door zijn oratoria latere generaties componisten beïnvloed en ook J.S. Bach kende hem en was van hem onder de indruk.

De tekst van de Messiah is ontleend aan fragmenten uit de bijbel, zowel uit het Oude als uit het Nieuwe Testament. De Messiah bestaat uit drie delen, en behandelen de aankondiging van de Messias tot en met zijn overwinning over dood en graf.

Het Bachkoor Brabant staat onder leiding van dirigent Geert van den Dungen. Aan het concert werken verder mee: Nikki Treurniet - sopraan, Oscar Verhaar - countertenor, Pablo Gregorian - tenor, Joep van Geffen – bas en Barokorkest Florilegium Musicum.

Uitvoerenden:

Nikki Treurniet – sopraan

Oscar Verhaar – countertenor

Pablo Gregorian – tenor

Joep van Geffen – bas

Bachkoor Brabant

Barokorkest Florilegium Musicum

Dirigent: Geert van den Dungen

Programma:

G.F. Händel – Messiah, HWV 56


Bachkoor Brabant

Bachkoor Brabant houdt zich projectmatig bezig met het uitvoeren van Bachs koormuziek zoals de Matthäus Passion (sinds 1993) en de Johannes Passion. Daarnaast staan er regelmatig koorwerken van componisten die een muziekhistorische relatie met Bach hebben op het programma.